TÁJÉKOZTATÓ FINNORSZÁGI MUNKAVÉGZÉSRŐL

BÉREZÉS (Fémipar)

A bérezés órabérben történik. A követelményekhez, nyelvtudáshoz igazodó órabér partnercégenként különbözhet. Ebből az órabérből le kell vonni még az adót, ami az éves keresettől függően változhat. Napi 8 munkaóra mellett átlagosan évi bruttó 25000 euró esetén kb. 15% adóval lehet számolni. A béreket mindig bankszámlára utaljuk.
+ a finnországi hivatalos heti munkaidő 37,5 óra, ami miatt a fémiparban a 40 órás munkahétre 6,3 % járulékot fizetnek munkaóránként, ez átlagosan 100-120 eurót tesz ki havonta
+ délutáni műszakpótlék 1,15€/óra, esetleges éjszakai pótlék 2,12€/óra

+ minden ledolgozott hónap után 2 nap fizetett szabadság jár

+ A túlóra/csúsztatás általában lehetséges. Továbbiak a Részletes tájékoztatóban

KIUTAZÁS

A kiutazáskor a repülőjegyet általában mi intézzük, 10.000 Ft biztosíték kifizetése után. A kiérkezés és munkábaállás után a repülőjegy árából a 10.000 Ft feletti összeget levonjuk a munkabérből. Az utazáshoz útlevél vagy újtípusú személyigazolvány szükséges. Az útlevél célszerűbb, mivel általában a finn hivatalok, bankok inkább azt fogadják el.

HIVATALOS ÜGYEK INTÉZÉSE

Munkaszerződést kötünk, amelyet közösen átnézünk az aláírás előtt, ilyenkor van lehetőség megbeszélni az esetlegesen felmerülő kérdéseket. A cég munkatársa minden hivatalos ügyintézésben segít (rendőrségi regisztráció, lakcímbejelentés, személyi szám igénylése, adókártya, TB).

Cégünk nem fizeti a lakhatást az itt dolgozóknak, viszont a kiérkező munkavállaló számára biztosít és a szükséges bútorokkal berendez lakást, kifizeti a kauciót. A lakbér összege havonta kb. 180-220 euró lakóhelytől függően. A felszereltség alapszintű: ágy, párna, paplan, huzatok, asztal székekkel, teljes konyhabútor, hűtő, fagyasztó, villanysütő, alapvető takarítóeszközök.​

LAKÁS
MUNKAHELYI BALESETEK, EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS

A munkaszerződés aláírásától számítva a munkavállaló teljeskörű munkahelyi baleseti biztosítást élvez. Munkahelyi balesetnek számít a munkahelyre érkezéskor vagy távozáskor történt baleset is. A munkahelyi balesetet azonnal jelenteni kell a munkavezetőnek, illetve kollégánknak. Az esetleges költségek teljes mértékben a munkáltatót terhelik. A finn TB megigénylése az első munkabér kifizetése után lehetséges, ebben cégünk segít. Az ingyenes egészségügyi ellátást csak ez után lehet igénybevenni.