TÁJÉKOZTATÓ FINNORSZÁGI MUNKAVÉGZÉSRŐL

BÉREZÉS (Fémipar)

A bérezés órabérben történik. A műszakpótlék nélküli havi nettó bér a munka fajtájától és a munkavállaló szakmai tudásától függ. Az órabérről közös, írásbeli megállapodás történik a munkaszerződés aláírásakor. A fizetésből levonásra kerül az adó. Például: Egy évre bejelentett bruttó 30000 euró esetén kb. 14% adóval lehet számolni (évi nettó 26000 euró). A béreket mindig bankszámlára utaljuk.
+ a finnországi hivatalos heti munkaidő 37,5 óra, ami miatt a fémiparban a 40 órás munkahétre 6,3 % járulékot fizetnek munkaóránként, ez átlagosan 100-120 eurót tesz ki havonta
+ délutáni műszakpótlék 1,25 €/óra, esetleges éjszakai pótlék 2,31 €/óra

+ minden ledolgozott hónap után 2 nap fizetett szabadság jár

+ A túlóra/csúsztatás általában lehetséges. 

KIUTAZÁS

A kiutazáskor a repülőjegyet és a szállást a Karma Group intézi. Az utazásra való felkészüléstől a hivatalos ügyek intézéséig (EU regisztráció, lakcímbejelentés, személyi szám igénylése, adókártya, TB kártya) a cég munkatársai és tolmácsai mindenben segítenek.   Az utazáshoz útlevél vagy újtípusú személyigazolvány szükséges. 

A KIKÖLTÖZŐ CSALÁDOK

A Karma Group a munkavállalók családjának (házastárs és gyerekek) beilleszkedését is segíti (óvodába és iskolába való beiratás; a házastárs számára munkavállalásra felkészítő és finn nyelvtanfolyam szervezése) a regisztrációs ügyintézés és tolmácsolás mellett. Kérdés esetén forduljanak a Karma Group HR munkatársához.

LAKÁS

A Karma Group mindenki számára saját szobát biztosít.  Cégünk törekszik arra, hogy lehetőség szerint mindenki barátaival, ismerőseivel lakjon együtt. A lakás bérlését a Karma Group intézi a pályázó kiutazása előtt úgy, hogy az a lehető legközelebb legyen a munkahelyhez. A lakásokat  alapszinten berendezzük (főzési, mosási, alvási, étkezerési lehetőség biztosított). A szállás havi díja kb. 250 €/fő/hó (lakbér plusz rezsi), amit a fizetésből vonunk le.

MUNKAHELYI BALESETEK, EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS

Kiutazás előtt ajánlott az Európai TB kártyát kiváltani. Finn TB kártya igénylése az első munkabér kifizetése után lehetséges.  Ehhez a Karma Group segítséget nyújt. Az ingyenes finn egészségügyi ellátást a finn TB kártya kézhez vétele után lehet igénybe venni.

A munkaszerződés aláírásától kezdve a munkavállalónak teljeskörű munkahelyi baleset- biztosítása van. Munkahelyi balesetnek számít a munkahelyre érkezéskor vagy távozáskor történt baleset is. A munkahelyi balesetet azonnal jelenteni kell a munkavezetőnek és a tolmácsnak.